Web Analytics Made Easy -
StatCounter

Wanneer vindt de eerste echo plaats?

 

Wanneer eerste echo

Het door middel van geluidsgolven zichtbaar maken van je baby wordt echoscopie genoemd, de techniek die gebruikt wordt voor je eerste echo. De geluidsgolven worden zowel verzonden als ontvangen middels een soort van microfoon en zijn niet door mensen te horen. De inwendige organen weerkaatsen de uitgezonden geluidsgolven die weer door het apparaatje opgevangen worden en door middel van een computer wordt deze informatie omgezet in een afbeelding en getoond op een monitor. Je baby is door deze techniek zichtbaar voor de echoscopiste en u.

De eerste echo

10 weken echo, de eerste echo!Het tijdstip van de eerste echo hangt af van het verloop van je zwangerschap en eventueel eerdere zwangerschapservaringen. Je hebt tijdens je zwangerschap recht op in ieder geval twee echo’s die door je verzekeringsmaatschappij vergoed worden. Als je zwanger bent maak je een afspraak met een verloskundigenpraktijk en heb je in eerste instantie een intake gesprek waarin informatie over jou wordt opgeslagen. Na dit gesprek wordt er een tweede afspraak gemaakt voor de eerste echo van je baby. Meestal vindt de eerste echo plaats tussen week 10 en week 13 van de zwangerschap maar het kan door omstandigheden ook eerder kunnen plaats vinden. We spreken in dat geval van een vroege echo.

Vroege echo

Als je eerder een miskraam hebt gehad of een bloeding tijdens de eerste weken van je huidige zwangerschap dan kan een arts of verloskundige erop aandringen een vroege echo te laten doen. Deze echo zal dan plaats vinden tussen 6 en 10 weken van je zwangerschap. Er wordt in dit geval vaak voor een inwendige echo gekozen omdat daarop meer te zien is dan op de meer bekende abdominale echo. Deze vroege echografie heeft voor een groot deel de functie je gerust te stellen over je zwangerschap.

10 weken echo

Zijn er geen complicaties in de eerste weken en heb je geen problemen gehad tijdens eerdere zwangerschappen dan zal tussen week 10 en week 13 de eerste echo van je baby gemaakt worden, de zogenaamde 10 weken echo. De 10 weken echo wordt net als de 20 weken echo vergoed uit de basispakket van de zorgverzekering. Uit een eerste echo bij 10 weken zwangerschap kan een arts of verloskundige het onderstaande opmaken:

  • Hoe lang je zwanger bent.
  • Hoe groot de baby is
  • Of er afwijkingen zijn
  • Er kan worden gezien of het hartje klopt
  • Vaststellen of de baby zich in de baarmoeder bevindt en of de conditie van je baarmoeder goed is
  • Vaststellen of er eventueel een meerling in je buik zit

Neem tijdens de 10 weken echo altijd iemand mee. Vaak gaat de partner mee omdat die zijn nieuwsgierigheid natuurlijk ook niet kan onderdrukken maar het is ook wel gebruikelijk dat een een familielid, een goede vriend of kennis mee gaat. De eerste echo is een leuke maar zeer zeker ook een spannende aangelegenheid. Je komt er namelijk achter of het allemaal goed gaat met je baby. Natuurlijk komt het ook voor dat er niet zo’n goed nieuws is tijdens de 10 weken echo, dan is het erg prettig als er iemand bij je is die je kan bijstaan.

Video echo 10 weken

20 weken echo

Bij 20 weken zwanger ben je officieel op de helft van je zwangerschap. Deze echo wordt net als de eerste echo (tussen week 10 en week 13) vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Het is dus een echo die bij iedere zwangerschap gedaan wordt.

Pretecho

De pretecho wordt niet door de verzekering vergoed aangezien je hem zonder medische indicatie kan laten doen. Er zijn speciale bureau’s die zich hebben gespecialiseerd in pretecho’s waarbij gekozen kan worden tussen een 2d-echo, een 3d-echo en zelfs een 4d-echo. Bij de laatste twee kun je je baby met diepte bekijken waardoor er nog veel meer zichtbaar is. Vaak krijg je bij deze bureau’s de echo op foto, dvd of film mee.

Geslachtsbepaling echo

Je wilt graag weten of het een meisje of een jongetje wordt? Dit is bij de eerste echo vrijwel niet te zien dus zul je nog even geduld moeten hebben. Zoals je hieronder kunt zien heb je vanaf 15 weken kans het geslacht te kunnen bepalen aan de hand van een echografie.

  • Bij 15 weken is het geslacht soms zichtbaar bij een echo
  • Bij 16 weken is het geslacht vaak al te zien bij een echo
  • Bij 17 weken is het geslacht vrijwel altijd te zien bij een echo

Lekker Zwanger Worden Binnen 60 Dagen?

Boris Bergman heeft een unieke aanpak ontwikkeld om af te rekenen met vruchtbaarheidsproblemen en snel en natuurlijk zwanger te worden.

Je hoeft dus geen beroep te doen op ingrijpende behandelingen en schadelijke medicijnen.

Met de overheerlijke recepten in zijn boek / ebook kun je in korte tijd je kansen op een zwangerschap aanzienlijk vergroten.

Laat het zwanger worden niet eeuwig duren… maar neem het heft in eigen hand en laat je kinderwens uitkomen!

“Lekker Zwanger Worden” Risicovrij Uitproberen

Schrijf je vandaag in!

Vul onderstaande gegevens in en ontvang gratis mijn handige Checklist Zwangerschap in je e-mail! Tevens ontvang jij als eerste exclusieve content zoals zwangerschapsnieuws, nieuwe artikelen, zwangerschapstips, productreviews en trends!

 

Gerelateerde producten

€8,99
Prenatal echo fotolijstje

Echo lijstje

Leuk lijstje in de vorm van een hartje om de echo van je baby in te doen, erg leuk voor op de babykamer! Lekker...

Meer info
 
 

0 reacties op "Wanneer vindt de eerste echo plaats?"

Deel je ervaringen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *