Web Analytics Made Easy -
StatCounter

Gezonde voeding tijdens je zwangerschap, waar moet je aan denken?

 

Gezonde voeding zwangerschap

Een gezonde lifestyle is natuurlijk altijd belangrijk maar tijdens je zwangerschap is het van zeer groot belang dat je gezond en gevarieerd eet volgens de schijf van vijf. Het “eten voor twee” is absoluut niet nodig als je in verwachting bent maar gezonde en gevarieerde voeding dus wel. Zo zul je alle voedingsstoffen (eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen) binnen krijgen die je baby nodig heeft om te groeien.

Wat belangrijk is naast gezonde voeding

Naast gezonde voeding tijdens je zwangerschap is het belangrijk dat je foliumzuur en vitamine D slikt. Tevens is het belangrijk dat je wel op je gewicht let. Probeer naast de normale zwangerschapskilo’s niet te veel aan te komen, dit komt de ontwikkeling van je baby ten goede en je zult na je zwangerschap sneller weer op je oude gewicht komen.

Waar moet je op letten?

Aangezien je tijdens je zwangerschap te weinig foliumzuur en vitamine D uit je voeding haalt moet je er op letten dat je deze extra slikt.

Waarom foliumzuur?

Met het slikken van extra foliumzuur tijdens de zwangerschap verklein je het risico dat je baby een open ruggetje, hazenlip of open gehemelte krijgt.

Wanneer en hoe lang foliumzuur?

400 microgram foliumzuur per dag vanaf de dag dat je een kinderwens heb tot week 10 van je zwangerschap

Waarom vitamine D?

Om de botopbouw van je baby te optimaliseren. Vitamine D zorgt ervoor dat Calcium beter uit de voeding wordt opgenomen.

Wanneer vitamine D en hoe lang?

Het is verstandig om gedurende je hele zwangerschap 10 microgram vitamine D per te slikken.

Calcium, ijzer en vis behoren tot gezonde voeding tijdens je zwangerschap

Gezonde voeding

Calcium, ijzer en vis zijn erg belangrijk om binnen te krijgen tijdens je zwangerschap. Ze behoren tot de essentiële elementen van een gezonde voeding tijdens je zwangerschap

Waarom Calcium?

Calcium zorgt naast Vitamine D voor een goede botontwikkeling bij je baby.

Hoeveel Calcium?

Als je de aanbevolen hoeveelheid van 450 ml melkproducten en 1,5 plak kaas per dag tot je neemt zul je voldoende Calcium binnen krijgen, 450 ml staat gelijk aan ongeveer 2-3 glazen melk.

Waarom ijzer?

Om de kans op bloedarmoede te verkleinen is het van belang dat je voldoende ijzer binnen krijgt.

Hoeveel ijzer?

Door het eten van bijvoorbeeld volkorenbrood en vlees krijg je voldoende ijzer binnen. Neem bij elke maaltijd groente en/of fruit, deze bevatten vitamine C, welke de opname van ijzer door je lichaam bevorderen.

Waarom vis

Visolie ofwel vetzuren in vis zijn van wezenlijk belang voor de ontwikkeling van het zicht en de hersenen van de ongeboren baby.

Hoeveel vis?

Het 2 keer per week eten van vis waarvan minimaal 1 keer vette vis, zoals makreel, haring en zalm is goed tijdens je zwangerschap. Vermijd verpakte vis!

Niet te veel vitamine A!

Als laatste is het belangrijk dat je niet teveel vitamine A tot je krijgt tijdens je zwangerschap. Een teveel aan vitamine A zal het risico op aangeboren afwijkingen verhogen. Het wordt dan ook aanbevolen, dat je niet meer dan 3000 microgram vitamine A per dag mag binnen krijgen.

Video gezonde voeding

Specifieke producten die aandacht vereisen voor een gezonde voeding tijdens je zwangerschap

Koffie

Je mag gewoon koffie blijven drinken tijdens je zwangerschap maar dan liever niet meer dan vier koppen koffie per dag. Een te veel aan cafeïne kan er voor zorgen dat het geboortegewicht van je baby te laag is. Sowieso een goed idee misschien om eens cafeïnevrije koffie te gaan proberen.

Alcohol

Alcohol tijdens de zwangerschap is wordt streng afgeraden. Alcohol heeft al in minimale hoeveelheden een schadelijk effect op je kindje. Niet doen dus! Maak je geen zorgen als je in het begin van je zwangerschap, toen je eigenlijk nog niet wist dat je zwanger was, wel alcohol genuttigd hebt. Als je maar stopt op het moment dat je weet dat je zwanger bent.

Zachte kaas

Zacht kaas van rauwe melk gemaakt behoort niet tot gezonde voeding tijdens de zwangerschap en mag dan gedurende 9 maanden niet gegeten worden. Deze kazen worden ook wel rauwmelkse kazen genoemd.

Voorbeelden van rauwmelkse kazen zijn

 • Brie
 • Camembert
 • Roquefort
 • Vacherin

Als je twijfelt of een kaassoort van rauwe melk gemaakt is of niet kun je dit altijd controleren door het etiket van de kaas te lezen. Er staat dan “au lait cru” op de verpakking van de kaas. De reden dat deze rauwmelkse kazen niet gegeten mogen worden is dat ze de Listeria-bacterie kunnen bevatten, welke schadelijk is voor je kindje.

Rauwe melk

Rauwe melk van de boerderij mag niet gedronken worden tijdens je zwangerschap behalve als deze gekookt is voor gebruik. Normale (gepasteuriseerde) melk uit de supermarkt mag wel gedronken worden tijdens de zwangerschap.

Rauwkost, groente en fruit

Natuurlijk is rauwkost, groente en fruit gezonde voeding tijdens de zwangerschap. Denk er echter wel bij na dat je groente en fruit altijd goed wast voordat je het gebruikt. Koop rauwkost salades bij voorkeur vers, aangezien voorverpakte rauwkost salades bacteriën kunnen bevatten

Rauwe vleessoorten

Het eten van rauw of half rauw vlees wordt afgeraden en is dus niet gezond tijdens de zwangerschap. Voorbeeld van rauw vlees die niet gegeten mogen worden tijdens je zwangerschap zijn:

 • Rosbief
 • Filet americain
 • Ossenworst
 • Tartaar
 • Fricandeau

Lever

Lever is niet gezond tijdens je zwangerschap, het bevat erg veel vitamine A welke schadelijk zijn voor je baby. Wil toch een boterham met leverworst of paté beperk dit dan tot maximaal één boterham per dag.

Voedingsadvies als je last hebt van onderstaande symptomen

Misselijkheid tijdens zwangerschap

Maagzuur

Heb je vaak of langdurig last van maagzuur tijdens je zwangerschap dan is het verstandig meerdere kleine maaltijden per dag te nuttigen. Neem de tijd voor je maaltijden, eet rustig en kauw je eten goed, dit kan zeker zorgen voor minder maagzuurklachten tijdens je zwangerschap. Maagzuur kan verergerd worden door het drinken van koffie en het eten van citrusvruchten, gekruid eten en vet. Gezonde voeding is dus essentieel! Het is verstandig om vanaf 2,5 uur voor het slapengaan geen vast voedsel meer tot je te nemen. Dit zal het maagbranden in de nachtelijke uurtjes zeker verminderen waardoor je nachtrust zeker beter zal zijn.

Rennie tegen maagzuur mag je nemen tijdens je zwanger

Blijven de klachten nu wat langer aan dan kan het geen kwaad Rennie te nemen. Rennie is een zelfzorggeneesmiddel dat je gerust kunt nemen tijdens je zwangerschap mits je het gebruikt volgens het voorschrift.

 • Rennie werkt direct en alleen in de maag
 • Een Rennie tablet zet overtollig maagzuur om in water en andere lichaamseigen stoffen

Rennie kun je eenvoudig online bestellen!

Misselijkheid

Tijdens de eerste vier maanden van van je zwangerschap kun je last hebben van misselijkheid en overgeven. Het is bij dit zwangerschapssymptoom wederom van belang dat je kleinere maaltijden tot je neemt maar dat je ook niet al te zwaar eet. Lichte maaltijden zullen je verlichting kunnen bieden. Het is overigens een beetje aftasten welke voeding je verdraagt en welke niet maar een feit is dat gezonde voeding tijdens je zwangerschap uitermate belangrijk is. De eetlust zal wellicht wel ietsje minder kunnen worden. Dit is niet heel erg, een tijdje wat minder eten kan absoluut geen kwaad als je maar voldoende blijft drinken.

Middeltjes tegen misselijkheid tijdens je zwangerschap

 • Vitamine B6 supplementen, niet wetenschappelijk bewezen maar veel zwangere vrouwen blijken er baat bij te hebben als ze 2 x daags 50mg vitamine B6 innemen.
 • Verse gemberthee of gembersnoepjes hebben een gunstige werking op je misselijkheid. Ook hier is geen wetenschappelijk verklaring voor maar de ervaringen van andere leert dat dit een manier is om de misselijkheid te verminderen.
 • Mocht je nu heel veel moeten braken dan zijn hier medicijnen voor. Deze worden alleen uitsluitend door je huisarts voorgeschreven.

Als de klachten te lang aanhouden en je kunt werkelijk niks meer binnenhouden dan is het verstandig contact op te nemen met je verloskundige of huisarts.

Verstopping

Heb je last van verstopping tijdens je zwangerschap, dan is het van belang dat je gezonde voeding met vezelrijke producten zoals volkorenbrood, aardappelen, groenten, fruit, peulvruchten en noten tot je neemt. Tevens is het drinken van ten minste anderhalve liter wat per dag en voldoende beweging belangrijk om een gezonde stoelgang te bewerkstelligen en verstopping te voorkomen.

Lees hier meer over een gezonde levensstijl tijdens en voor de zwangerschap.

Lekker Zwanger Worden Binnen 60 Dagen?

Boris Bergman heeft een unieke aanpak ontwikkeld om af te rekenen met vruchtbaarheidsproblemen en snel en natuurlijk zwanger te worden.

Je hoeft dus geen beroep te doen op ingrijpende behandelingen en schadelijke medicijnen.

Met de overheerlijke recepten in zijn boek / ebook kun je in korte tijd je kansen op een zwangerschap aanzienlijk vergroten.

Laat het zwanger worden niet eeuwig duren… maar neem het heft in eigen hand en laat je kinderwens uitkomen!

“Lekker Zwanger Worden” Risicovrij Uitproberen

Schrijf je vandaag in!

Vul onderstaande gegevens in en ontvang gratis mijn handige Checklist Zwangerschap in je e-mail! Tevens ontvang jij als eerste exclusieve content zoals zwangerschapsnieuws, nieuwe artikelen, zwangerschapstips, productreviews en trends!

 

Gerelateerde producten

Zorgeloos Zwanger

Zo voorkom je stress, pijn & andere narigheid tijdens je zwangerschap. Deze drie boeken wijzen je de weg op jouw pad van zwangerschap naar...

Meer info
€9,95
Davitamon foliumzuur

Foliumzuur

Speciaal ter ondersteuning van de zwangerschap of bij kinderwens heeft Davitamon de Foliumzuur En Vitamine D Smelttabletten ontwikkeld Lekker Zwanger Worden Binnen 60 Dagen?...

Meer info
 
 

1 reacties op "Gezonde voeding tijdens je zwangerschap, waar moet je aan denken?"

Avatar van Bo
Bo

Mag je tijdens je zwangerschap ook supplementen innemen?

Deel je ervaringen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *