Web Analytics Made Easy -
StatCounter

Symptomen 23 weken zwanger

 

Je bent nu alweer 23 weken zwanger en iedere week is anders omdat je kleintje telkens weer verder groeit. De symptomen bij een zwangerschap van 23 weken laten ook een klein beetje zien wat er in je buik gebeurd. Je kleintje is namelijk weer groter gegroeid en weegt nu net iets meer dan een pond. Qua lengte is je kleintje net zo groot gebleven namelijk rond de 20 centimeter. Alleen nu wordt je kleintje iets zwaarder dan voorgaande weken. Je kleintje moet namelijk in de komende weken zijn gewicht gaan verdubbelen. Je baby heeft namelijk een beetje last van overtollig huid en door meer gewicht aan te komen past je baby beter in zijn of haar vel.

Veranderingen aan je eigen lichaam bij 23 weken zwangerschap

Er zijn niet alleen veranderingen bij je baby zoals een toename in gewicht, maar ook veranderingen aan je eigen lichaam. Je hebt last van symptomen die je niet alleen lichamelijk veranderen, maar je hebt ook het idee dat er veranderingen ontstaan in je hoofd. De palm van je hand lijkt ineens een stuk roder geworden te zijn net als je voetzolen. Zo ontstaan er nieuwe symptomen vanaf je hoofd tot aan je tenen bij een zwangerschap van 23 weken.

Ongeveer driekwart van de vrouwen krijgt last van symptomen van Linea Nigra. Oftewel de zwarte lijn tijdens de 23 weken zwangerschap. Dit is een donkere verticale lijn die begint bij je navel richting je schaambeen. Bij vrouwen met een lichte huid komt de linea nigra wel iets minder vaak voor dan bij vrouwen met een donkere huid. De zwarte lijn vervaagt overigens zodra je bevallen bent van je kleintje. De lijn ontstaat doordat de pigmentproductie in je lichaam verhoogd is. De symptomen ontstaan o.a. ook bij je tepels deze kunnen donkerder gekleurd worden. Sommige vrouwen hebben ook iets eerder of later last van een Linea nigra.

Ontwikkelingen bij je kleintje als je 23 weken zwanger bent

Er veranderen natuurlijk niet alleen dingen bij jezelf, maar ook bij je kleintje. We weten nu dat je kleintje in de 23ste week van je zwangerschap vooral in gewicht gaat aankomen. Doordat je kleintje vetten gaat krijgen zal je baby’s huid minder doorzichtig worden. Overigens is je kindje nog niet helemaal ondoorzichtig. Je kan bijvoorbeeld nog steeds de organen en botten van je kleintje door de huid heen zien. Dit gaat pas over een aantal weken over als je kindje echt genoeg gewicht en vet is aangekomen.

Een andere ontwikkeling bij je baby is de hartslag. Deze wordt veel sterker dan voorheen en nu heb je geen speciaal apparaat meer nodig om deze te kunnen horen. Met een gewone stethoscoop kan je de hartslag van je kleintje horen.

Symptomen 23 weken zwanger

Vergeetachtigheid

We zeiden al eerder vanaf 23 weken zwangerschap heb je echt het idee dat je van top tot teen zwanger bent. Je gedachten kan hierdoor ook een beetje wazig worden met als gevolg vergeetachtigheid. Je kan jezelf bijvoorbeeld niet meer herinneren waar je nu de auto had geparkeerd. De grootste veroorzaker van deze symptomen zijn vooral je zwangerschapshormonen.

Snurken

Eén van de zwangerschap symptomen waar vooral je partner last van gaat krijgen bij 23 weken is snurken. Het snurken wordt vooral veroorzaakt door het extra gewicht dat je met jezelf meedraagt. De handige truckjes die je normaal tegen snurken gebruikt kunnen soms ook helpen tegen de symptomen bij zwangerschap snurken.

Slapeloosheid

Eén van de symptomen waar 78% van de zwangere vrouwen last van krijgt tijdens de zwangerschap is slapeloosheid. Het is heel normaal dat je hier last van krijgt, maar helaas is er weinig aan te doen. Het heeft alles te maken met de veranderingen in je lichaam. Je kan bijvoorbeeld niet meer in je favoriete slaapstand liggen door de omvang van je buik of je wordt soms zelfs wakker van je eigen gesnurk. Het hoort helaas bij de symptomen waar de meeste vrouwen vanaf 23 weken zwangerschap last van krijgen.

Dagelijkse activiteiten van je baby

Vanaf 23 weken zwanger ga je nu bijna iedere dag de beweging van je kleintje voelen. Soms zijn het lichte trapjes, maar het kan ook gebeuren dat je kindje aardig hard kan trappen. Soms kan het zelfs pijnlijk zijn als je kindje ineens tegen je ribben aantrapt. Het is één van de symptomen die hoort bij je zwangerschap, maar veel vrouwen vinden het ook prettig om hun kleintje te voelen. Het is een teken van leven van je kleintje die in je buik groeit.

Tintelingen in de handen bij 23 weken

Een zwangerschap kan druk uitoefenen op de zenuwen in je lichaam. Je kan hierdoor tintelingen voelen in je handen die soms verwart worden met het carpaal tunnelsyndroom. Deze symptomen kunnen lastig zijn en kan je eigenlijk alleen verhelpen door regelmatig rust en pauze te houden vooral als je een baan hebt waarbij je veel achter de computer zit.

Zo Voorkom Je Stress, Pijn & Andere Narigheid Tijdens Je Zwangerschap

Wist je dat maar 11% van de vrouwen en hun partners echt genieten van hun zwangerschap?

Leer in het driedelige boekenpakket van Boris Bergman hoe je van je zwangerschap een genot maakt en een gezonde baby op de wereld zet.

Je ontdekt het volgende:

  • ​Alles over zwangerschapskwaaltjes en praktische tips om ze te voorkomen en te verlichten
  • D​e beste adviezen voor de gezondheid van jouw en je baby
  • De gids voor een goed voorbereidde en zorgeloze bevalling

Probeer nu risicovrij het “Zorgeloos Zwanger” pakket van Boris

 
Schrijf je vandaag in!

Vul onderstaande gegevens in en ontvang gratis mijn handige Checklist Zwangerschap in je e-mail! Tevens ontvang jij als eerste exclusieve content zoals zwangerschapsnieuws, nieuwe artikelen, zwangerschapstips, productreviews en trends!

 

Gerelateerde producten

 
 

2 reacties op "Symptomen 23 weken zwanger"

Avatar van Yes zwanger
Yes zwanger

Hier hetzelfde heerlijk die bevestiging van leven in je door trapjes te voelen. Ook hier 2 vroegtijdig miskramen gehad dus extra genieten wat ons wondertje. Heb al een mooi buikje die mij elke dag blij maakt met het idee dat deze zwangerschap slaagt. Fijne zwangerschap allemaal! Groetjes Yes Zwanger

Avatar van wendy spaans
wendy spaans

jeeeetje 23 weken alweer voor bij wat gaat t snel er veranderd ziveel in me lichaam maar ook in me hoofd. ben zo blij als de kleine man aan het trappelen is in mijn buik,al lijkt het af en toe alsof er een voetbalwedstrijd plaats vind tussen me darmen....en dat gebeurt natuurlijk s nachts als ik net de juiste houding heb gevonden om te slapen..... ja ben super blij met d.d.eeze zwangerschap hoor ,vooral na me buiten baarmoederlijke zwangerschap en de andere zwangerschap van een leeg vruchtzakje. maar heb zoveel last van me hormonen. ... pffffff

Deel je ervaringen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *