Web Analytics Made Easy -
StatCounter

Symptomen 16 weken zwanger

 

Je zwangerschap is inmiddels al in de 16e week. Bij de ene vrouw is er al een behoorlijk buikje zichtbaar bij 16 weken zwanger, bij de ander nog amper een zwangerschapsbuikje. Heb jij al een buikje, begint het allemaal zichtbaar te worden dat je in blijde verwachting bent? De baby is natuurlijk volop in ontwikkeling maar dat had je al wel in de gaten. Licht en donker kan nu van elkaar onderscheiden worden door hem of haar. Ondanks het feit dat de oogjes nog dicht zitten ziet je baby’tje door de oogleden heen of het dag of nacht is.

De baarmoeder in bij een zwangerschap van 16 weken boven het schaambeen uitgegroeid, waardoor je blaas wat meer ruimte krijgt waardoor je nu minder vaak naar het toilet hoeft om te plassen. Sommige vrouwen kunnen als ze op hun rug liggen hun eigen baarmoeder voelen bij 16 weken zwanger. Ze ervaren het als een harde maar soepele bal.

16 weken zwanger, hoe gaat het met je baby

Zoals ik vorige week ook al schreef kun je je op gaan maken voor een groeispurt van je baby. In de komende weken van je zwangerschap zal zijn of haar gewicht gaan verdubbelen en flink in lengte gaan groeien. Nu, na 16 weken zwanger is je baby zo groot als een avocado, ongeveer 4 1/2 cm lang. De beentjes zijn inmiddels veel meer ontwikkeld en het hoofdje staat meer rechtop en de oogjes zijn dichter naar de voorkant van het hoofdje verplaatst. De oortjes hebben bijna hun definitieve positie bereikt van waar ze zich moeten bevinden. Ook zijn de teennageltjes al aan het groeien en het hartje pompt inmiddels al 25 liter bloed per dag rond. Dit zal nog wel even blijven toenemen naarmate de baby zicht ontwikkelt.

Symptomen 16 weken zwanger

Verandering van je borsten

16 weken zwanger, je borsten groeien nog steeds! Maak je geen zorgen want na de geboorte van je baby en na de borstvoeding (als je hier voor kiest) zullen je borsten weer het formaat aannemen van voor je zwangerschap.

Constipatie

Je maag-darmkanaal werkt langzamer door de zwangerschapshormonen en je baarmoeder groeit zodat deze nu druk begint uit te oefenen op je darmen. Zorg ervoor dat je voldoende blijft drinken zodat je minder last van constipatie tijdens je zwangerschap zult hebben.

Vaginale afscheiding

Vaginale afscheiding tijdens je zwangerschap is niet prettig maar eigenlijk is het zelfs goed. Het beschermt het geboortekanaal tegen infecties. Laat je niet verleiden tot het gebruiken van vaginale douches of intiemdoekjes omdat deze het geslachtsorgaan kunnen irriteren en leiden tot infecties.

Spataderen

Spataderen is een symptoom waar veel zwangere vrouwen last van hebben. Door te letten op je gewichtstoename kun je voorkomen dat je last krijgt van spataderen tijdens de zwangerschap. Extra gewicht verhoogt namelijk de belasting op je bloedsomloop.

AanbevolenZwangerschapspanty
Sterk verminderen of zelfs voorkomen van spataderen door middel van een zwangerschapspanty tijdens je zwangerschap.

Verstopte neus

We weten inmiddels dat de zwangerschapshormonen de slijmvliezen in je lichaam doen opzwellen, ook die in je neus. Dit kan leiden tot een verstopte neus, irritaties en zelfs een bloedneus. Een neusspray met zoutoplossing kan enige verlichting brengen.

Rugklachten

Je buik wordt groter en groter en je onderrug heeft het zwaar te verduren waardoor je rugspieren gespannen kunnen aanvoelen. Door middel van een prenatale massage (vraag het eens aan je partner ;-)), een warm bad of douche kunnen de rugklachten verminderen of dragelijk maken.

Bloedend tandvlees

Tijdens het poetsen van je tanden, bloedend tandvlees? Dit is heel normaal en wordt wederom veroorzaakt door de zwangerschapshormonen, die een ontsteking van het tandvlees veroorzaken. Belangrijk is om goed te blijven poetsen en regelmatig te flossen. Ga ook in ieder geval een keer naar de tandarts tijdens je zwangerschap om eventueel een tandvleesontsteking en dus bloedend tandvlees te voorkomen.

Zo Voorkom Je Stress, Pijn & Andere Narigheid Tijdens Je Zwangerschap

Wist je dat maar 11% van de vrouwen en hun partners echt genieten van hun zwangerschap?

Leer in het driedelige boekenpakket van Boris Bergman hoe je van je zwangerschap een genot maakt en een gezonde baby op de wereld zet.

Je ontdekt het volgende:

  • ​Alles over zwangerschapskwaaltjes en praktische tips om ze te voorkomen en te verlichten
  • D​e beste adviezen voor de gezondheid van jouw en je baby
  • De gids voor een goed voorbereidde en zorgeloze bevalling

Probeer nu risicovrij het “Zorgeloos Zwanger” pakket van Boris

 
Schrijf je vandaag in!

Vul onderstaande gegevens in en ontvang gratis mijn handige Checklist Zwangerschap in je e-mail! Tevens ontvang jij als eerste exclusieve content zoals zwangerschapsnieuws, nieuwe artikelen, zwangerschapstips, productreviews en trends!

 

Gerelateerde producten

 
 

1 reacties op "Symptomen 16 weken zwanger"

Avatar van Irene
Irene

4,5 cm bij 16 weken?! Dat lijkt me niet kloppen..

Deel je ervaringen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *