Web Analytics Made Easy -
StatCounter

Symptomen 25 weken zwanger

 

Vandaag ben je weer een weekje verder in je zwangerschap en ben je 25 weken zwanger. Je kleintje is druk bezig met groeien en bewegen. Soms lijkt het wel als of je kindje een feestje aan het houden is in je buik. Je baby is weer iets gegroeid en is nu ongeveer 22 centimeter lang. Dit is net zo groot als twee pakjes sap op elkaar gestapeld. Natuurlijk is je baby ook weer iets in gewicht aangekomen en weegt je kleintje nu ongeveer 700 gram. De ontwikkeling van je baby gaat in deze week razendsnel. Door deze ontwikkelingen heeft je baby vanaf 25 weken zwangerschap een overlevingskans bij de geboorte. Natuurlijk gaan we er niet van uit dat je baby nu al geboren gaat worden.

Je baby maakt grote ontwikkelingen door in week 25

Bij 25 weken zwangerschap maakt je baby een grote ontwikkeling door zowel van binnen als van buiten. De huid van je baby wordt in deze week voor het eerst roze dit heeft te maken met de vernieuwde haarvaatjes en doorbloeding. De doorbloeding begint niet alleen in de huid, maar ook in de longen in week 25. Het is een grote stap richting volgroeide longen bij je kleintje. De longen zijn alleen nog niet ontwikkeld genoeg om de zuurstof ook echt te transporteren naar de bloedvaten.

Nog een bijzondere ontwikkeling is dat de neusgaten van je baby in week 25 open gaan. Dankzij het opengaan van de neusgaten kan je kindje nu oefenen met ademhalen. Natuurlijk is er helemaal geen lucht in de baarmoeder en zal de baby gaan oefenen met het in en uitademen van vruchtwater. Deze oefening helpt je kindje later om echt adem te gaan halen bij de geboorte.

De hartslag van je baby wordt nu steeds duidelijker. Vanaf week 25 is het soms zelfs mogelijk om zonder een doptone het hartje van je baby te horen kloppen. Papa kan dit horen door bijvoorbeeld een wc-rol tegen de buik aan te leggen. Hoor je nog geen hartje met een wc-rol? Niet getreurd waarschijnlijk ligt je baby verkeerd gedraaid of is er nog teveel vruchtwater aanwezig. Probeer het over een week nog eens en misschien lukt het nu wel.

Veranderingen aan je eigen lichaam

Eén van de duidelijke symptomen bij 25 weken zwangerschap is dat je nu wel heel duidelijk zwanger bent. De meeste vrouwen hebben nu een buik die net zo groot is als een voetbal. Het is wel een beetje afhankelijk van je eigen buik. Lang niet iedere zwangere vrouw heeft dezelfde buik dus je mag best wat afwijken van een ronde voetbal.

Ongeveer de helft van de vrouwen krijgt in deze periode van de zwangerschap last van gezwollen adderen die soms flink kunnen jeuken. In principe is het niet schadelijk en kan het geen kwaad, maar het kan wel aambeien opleveren. Deze zijn natuurlijk iets minder prettig als verandering aan je lichaam, maar gelukkig kunnen ze geen kwaad. Er zijn verschillende hulpmiddelen die je ook tijdens je zwangerschap kan gebruiken om de aambeien weg te krijgen. Overleg dit gewoon even met je eigen huisarts en in principe gaan deze klachten natuurlijk ook weg als je bevallen bent. Alhoewel je nu wel een beetje gek begint te worden dat iedereen dit steeds tegen je zegt.

Symptomen bij 25 weken zwanger

Jeuk aan je buik

Doordat je baarmoeder steeds groter wordt vanwege de groei van je kindje begint je buik heel erg te jeuken. De jeuk ontstaat doordat je huid aan het uitrekken is. Dit kan soms wat lastig zijn en het kan wat verlichten door wat kalmerende olie op je buik aan te brengen.

Restless Legs Syndrom

RLS is een veelvoorkomende aandoening onder vrouwen. Je kan hier gewoon al last van hebben, maar je kan hier ook spontaan last van krijgen tijdens de zwangerschap. Soms wordt het getrickerd door specifiek eten of een tekort aan ijzer. Vraag je dokter om advies als je last krijgt van tintelingen in de benen en het gevoel dat je de benen moet bewegen om de tinttelingen te stoppen.

Bekkeninstabiliteit

Gelukkig hebben niet alle zwangere vrouwen hier last van, maar een gedeelte van de vrouwen kan last krijgen van bekkeninstabiliteit tijdens de zwangerschap. Ongeveer 9 procent van de zwangere vrouwen krijgt hier last van. De instabiliteit ontstaat doordat je vanaf 20 weken het hormoon relaxtine aan gaat maken. Dit hormoon maken je gewrichtsbanden iets weker om de bevalling eenvoudiger te laten verlopen. Als de banden te week worden dan ontstaat bekkeninstabiliteit. Je merkt dit doordat je last hebt van pijn in je stuitje, onderrug en midden en voorkant van de bekken.

Hoge bloeddruk

Een zwangerschap is natuurlijk een extra belasting voor je lichaam. Het is hierdoor heel normaal dat je last krijgt van een hoge bloeddruk. In week 25 mag je vaak langs komen bij de verloskundige. De verloskundige zal je bloeddruk opmeten en kijken of deze niet hoger is dan wat normaal is tijdens de zwangerschap. Als de hoge bloeddruk te hoog is dan kan dit duiden op een zwangerschapsvergiftiging. Dit levert meestal meer tegen het einde van de zwangerschap problemen op.

Zo Voorkom Je Stress, Pijn & Andere Narigheid Tijdens Je Zwangerschap

Wist je dat maar 11% van de vrouwen en hun partners echt genieten van hun zwangerschap?

Leer in het driedelige boekenpakket van Boris Bergman hoe je van je zwangerschap een genot maakt en een gezonde baby op de wereld zet.

Je ontdekt het volgende:

  • ​Alles over zwangerschapskwaaltjes en praktische tips om ze te voorkomen en te verlichten
  • D​e beste adviezen voor de gezondheid van jouw en je baby
  • De gids voor een goed voorbereidde en zorgeloze bevalling

Probeer nu risicovrij het “Zorgeloos Zwanger” pakket van Boris

 
Schrijf je vandaag in!

Vul onderstaande gegevens in en ontvang gratis mijn handige Checklist Zwangerschap in je e-mail! Tevens ontvang jij als eerste exclusieve content zoals zwangerschapsnieuws, nieuwe artikelen, zwangerschapstips, productreviews en trends!

 

Gerelateerde producten

 
 

0 reacties op "Symptomen 25 weken zwanger"

Deel je ervaringen!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *