Web Analytics Made Easy -
StatCounter

Symptomen 5 weken zwanger

 

5 weken zwanger

Je baby bij 5 weken zwanger

Je baby lijkt in bij 5 weken zwanger op een heel klein kikkervisje en heeft de afmeting van ongeveer 2 mm (tussen de 1 en 5 mm) vergelijkbaar met de grootte van een pit in een appel. Het hartje van de baby begint zich in week 5 te vormen en bij een vroegtijdige echo is het zelfs mogelijk het hartje al te zien kloppen. Het neurale systeem is in ontwikkeling waaruit later de hersenen en het ruggenmerg gevormd worden. Er wordt in deze fase een basis gelegd voor de ontwikkeling voor alle belangrijke organen. De baby heeft nu al een aantal van haar eigen bloedvaten waardoor het bloed begint te stromen. Een aantal van deze bloedvaten vormt later de verbinding tussen moeder en baby, de navelstreng dus.

Het lichaam in week 5

Je lichaam vertoonde al enkele symptomen van de zwangerschap zoals bijvoorbeeld het uitblijven van de menstruatie, misselijkheid, gevoelige borsten, en vermoeidheid. Het is nu een feit! Je menstruatie is uitgebleven je hebt een zwangerschapstest gedaan die positief uit sloeg, je bent 5 weken zwanger! Het ene moment ben je dolblij en het andere moment hevig gestrest. Moodswings horen er helemaal bij! In je lichaam worden er zoveel hormonen aangemaakt waardoor je het gevoel kan hebben in een constante achtbaan van emoties te zitten. Deze moodswings kunnen aankomende maand wat heviger worden maar daarna wordt het op het emotionele vlak geleidelijk aan weer wat rustiger.

Lichamelijke symptomen bij 5 weken zwanger

 • Misselijkheid
 • Verbeterd reukvermogen
 • Pijnlijke borsten en verkleurde tepels
 • Vermoeidheid
 • Kramp in je  baarmoeder
 • Vaak naar het toilet moeten
 • Overmatig speeksel
 • Hunkering en afkeer naar voedsel

Vaak urineren

Vaak urineren is een van de merkbare symptomen als je 5 weken zwanger bent. Je zult veel tijd op het toilet doorbrengen deze dagen. Het zwangerschapshormoon HCG verhoogt de bloedtoevoer naar het bekken en je nieren waardoor deze efficiënter werken. Wat kun je hier nu aan doen? Wat je in ieder geval niet moet doen is minder gaan drinken waardoor je minder naar het toilet hoeft. Jouw lichaam en de baby hebben namelijk veel vloeistof nodig. Wat eventueel iets zal helpen is caffeïnehoudende dranken zoals cola en koffie zoveel mogelijk te mijden. Deze dranken verhogen namelijk urineproductie.

Vermoeidheid

5 weken zwanger nog maar en het is nu al hard werken. Tijdens het eerste trimester van je zwangerschap wordt een grote hoeveelheid energie verbruikt aan het opbouwen van de placenta waardoor je extra vermoeid kunt zijn. Ook de hormonale huishouding en je emotionele status zijn van invloed op je energielevel. Je kunt er zo nu en dan helemaal genoeg van hebben en alleen maar willen rusten. Wees gerust, tegen het einde van het eerste trimester zul je weer wat meer energie hebben aangezien de ontwikkeling van de placenta dan helemaal voltooid is. Tot die tijd is het zaak, goed te luisteren naar je lichaam. Rust voldoende en eet gezond!

Pijnlijke borsten

De hormonen oestrogeen en progesteron zijn verantwoordelijk voor de gevoelige en pijnlijke borsten in week 5 van de zwangerschap. Tevens wordt er vet opgehoopt in je borsten en de bloedtoevoer wordt opgevoerd. Heb je nu heel erg last van je borsten tijdens de zwangerschap dan is het wijs te investeren in goede bh’s en deze indien nodig ook tijdens het slapen te dragen, mocht je er ’s nachts veel last van hebben. Modieuze en functionele zwangerschapsbeha’s  en andere zwangerschapslingerie online bestellen bij Lingerie voor twee!

AanbevolenMustela 9 Maanden Busteverzorging
Verbetert de huidelasticiteit en soepelheid van de borsten tijdens de zwangerschap en verhindert zo de verslapping en huidloslating.

Misselijkheid

Tijdens het hele eerste trimester van je zwangerschap zul je met enige regelmaat misselijk zijn. Er zijn een aantal factoren verantwoordelijk voor deze misselijkheid. Het misselijke gevoel wordt vaak veroorzaakt door de combinatie van hormonen, verhoogde stress en een verbeterd reukvermogen (waardoor je je bewust bent van alle nare luchtjes). Sla geen maaltijden over om van de misselijkheid af te komen, ook niet als je al misselijk bent. Je bent 5 weken zwanger en een gezond dieet blijft belangrijk tijdens je hele zwangerschap!

AanbevolenSea-Band Mama Polsbandjes 1ST
Voorkom/verminder je ochtendmisselijkheid tijdens je zwangerschap.

Overmatig speeksel

Wederom veroorzaken de zwangerschapshormonen overmatig speeksel, één van de vervelende zwangerschapssymptomen. Het is wel een symptoom dat absoluut bij de zwangerschap hoort naast misselijkheid. Het kauwen van suikervrije kauwgom kan helpen om je mond wat droger te houden.

Hunkering en afkeer voor bepaald voedsel

Een welbekend symptoom zo rond de 5 weken zwanger, is een plotselinge drang naar bijvoorbeeld een tosti of chocolade. Het tegenovergestelde kan ook het geval zijn, het niet kunnen uitstaan van bepaalde voedingsmiddelen en producten. Ook hier zijn de hormonen weer van invloed waardoor dit merkwaardige gedrag veroorzaakt wordt. Onbedwingbare trek en aversies horen erbij in de eerste weken van je zwangerschap.

Wat niet te doen tijdens week 5 van de zwangerschap

 • Roken (dit is tijdens de gehele zwangerschap volhouden)
 • Alcohol drinken
 • Kattenbak verschonen
 • Rauw vlees eten
 • Eten van sommige zachte kazen

Tijd om te vertellen dat je zwanger bent

Je bent nu officieel echt 5 weken zwanger, je zou het nu wereldkundig kunnen maken. De meeste stellen kiezen ervoor om dit pas bij 3 maanden zwangerschap te doen. De kans op een miskraam is in de eerst 3 maanden aanwezig. 80% van alle miskramen gebeuren tijdens de eerste 3 maanden van de zwangerschap. Het is uiteraard ieders eigen keuze hoe hiermee om te gaan. Het kan natuurlijk heel fijn zijn om over je zwangerschap te praten met bijvoorbeeld je ouders of hele goede vrienden. Praten is sowieso goed, je gevoelens in deze vijfde week gaan namelijk alle kanten op.

Producten zwangerschap week 5

Om het makkelijker te maken hebben we hieronder een slider met producten toegevoegd die van toepassing zijn op week 5 van de zwangerschap.

Lekker Zwanger Worden Binnen 60 Dagen?

Boris Bergman heeft een unieke aanpak ontwikkeld om af te rekenen met vruchtbaarheidsproblemen en snel en natuurlijk zwanger te worden.

Je hoeft dus geen beroep te doen op ingrijpende behandelingen en schadelijke medicijnen.

Met de overheerlijke recepten in zijn boek / ebook kun je in korte tijd je kansen op een zwangerschap aanzienlijk vergroten.

Laat het zwanger worden niet eeuwig duren… maar neem het heft in eigen hand en laat je kinderwens uitkomen!

“Lekker Zwanger Worden” Risicovrij Uitproberen

 

 
Schrijf je vandaag in!

Vul onderstaande gegevens in en ontvang gratis mijn handige Checklist Zwangerschap in je e-mail! Tevens ontvang jij als eerste exclusieve content zoals zwangerschapsnieuws, nieuwe artikelen, zwangerschapstips, productreviews en trends!

 

Gerelateerde producten

€9,95
Davitamon foliumzuur

Foliumzuur

Speciaal ter ondersteuning van de zwangerschap of bij kinderwens heeft Davitamon de Foliumzuur En Vitamine D Smelttabletten ontwikkeld

Meer info

Zorgeloos Zwanger

Zo voorkom je stress, pijn & andere narigheid tijdens je zwangerschap. Deze drie boeken wijzen je de weg op jouw pad van zwangerschap naar...

Meer info
€8,99
Prenatal echo fotolijstje

Echo lijstje

Leuk lijstje in de vorm van een hartje om de echo van je baby in te doen, erg leuk voor op de babykamer!

Meer info
 
 

31 reacties op "Symptomen 5 weken zwanger"

Avatar van Linda
Linda

Hoi! Ik ben ongeveer 6 weken zwanger ,voor de eerste keer! Erg spannend ,kijken uit naar 18 september de eerste echo. Groetjes

Avatar van Lotje
Lotje

Vandaag 5wkn 3dgn voor mijn 2de moet zeggen zalige zwangerschap geen enkel kwaaltjes buiten mijn eerste zwangerschap voor mijn dochtertje 37wkn lang overgeven en mottig lopen...! Nu voel ik niets enkel pijn in mijn borsten en beetje krampen af en toe onderbuik... kijk uit naar 19 juli op mijn verjaardag hopelijk horen we het hartje

Avatar van Lotje
Lotje

Vandaag 5wkn 3dgn voor mijn 2de moet zeggen zalige zwangerschap geen enkel kwaaltjes buiten mijn eerste zwangerschap voor mijn dochtertje 37wkn lang overgeven en mottig lopen...! Nu voel ik niets enkel pijn in mijn borsten en beetje krampen af en toe onderbuik... kijk uit naar 19 juli op mijn verjaardag hopelijk horen we het hartje ?

Deel je ervaringen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *