Web Analytics Made Easy -
StatCounter

Symptomen 11 weken zwanger

 

Zwangerschap 11 weken

11 weken zwanger, je baby nu

Je baby is nu ongeveer 5,5 cm groot. Het hoofdje van je baby is best groot in vergelijking tot zijn lichaam, zijn hoofd is zowat de helft van zijn hele lichaampje. Al het kraakbeen is aan het verharden en de vingers en teentjes beginnen vorm te krijgen en zijn nu gescheiden van elkaar, er zit geen zwemvliesachtig weefsel meer tussen. Ook beginnen nu de nageltjes te groeien. De iris is gevormd en de oogjes gaan dicht want het ooglid is “groot genoeg”. De oogjes gaan pas weer open in ongeveer week 26 van de zwangerschap. De oortjes gaan langzaam naar de zijkant van het hoofdje, naar de plek waar ze horen. Het is heel jammer dat je je baby nog niet kunt voelen omdat hij simpelweg nog te klein is en omringd is door vruchtwater. Je baby is in deze periode heel bewegelijk en heeft bij 11 weken zwanger zelfs al geleerd om te slikken en plassen.

Je baby is nu helemaal compleet, alle organen beginnen te groeien en door te ontwikkelen om straks goed te kunnen functioneren. In week 11 van de zwangerschap worden ook de geslachtsorganen zichtbaar. De aankomende 3 weken zal de grootte en de lengte van je baby verdubbelen. Het aantal bloedvaten in de placenta zal toenemen om je baby te kunnen voorzien van alle voedingsstoffen en zuurstof die hij nodig heeft om zo snel te kunnen groeien.

11 weken zwanger, luister naar je lichaam

Als je moe bent, neem een rust moment waar en wanneer het kan. Je lichaam is continue bezig  met de ontwikkeling van je baby en dat vergt uitermate veel energie. Zorg er daarom dan ook voor dat je gezond eet en genoeg drinkt en onthou dat eten voor twee echt niet nodig is. Als jou eetpatroon regelmatig is en gezond dan is dat helemaal prima. Door alle  hormonen die door je lichaam gieren kun je last krijgen van hoofdpijn tijdens week 11 van je zwangerschap. Sta er bij stil dat je niet zomaar allerlei aspirines kunt slikken zoals je misschien voor je zwangerschap wel deed. Paracetamol wordt als veilig beschouwd tijdens je zwangerschap, andere pijnstillers moeten worden vermeden of in ieder geval overlegd met je huisarts. Als je het kan oplossen door veel water te drinken of een lekkere hoofdmassage van je partner, laat de paracetamol dan ook achterwege.

AanbevolenBuikbanden.com
Buikbanden zijn populair en heerlijk! Je kunt ze met jouw eigen kleding en met positiekleding combineren. Je krijgt hierdoor veel mogelijkheden zo kun je er met elke dag anders uit zien.

Enkele symptomen 11 weken zwanger

  • Frequent urineren
  • Verandering van je borsten
  • Misselijkheid
  • Overmatige speeksel
  • Hunkering en afkeer voor bepaald voedsel
  • Opgeblazen gevoel
  • Duizeligheid

11 weken zwanger en het begint zichtbaar te worden dat je zwanger bent. Je begint een klein buikje te zien, je baarmoeder groeit namelijk in hetzelfde tempo als je baby. De ene vrouw is al een beetje aangekomen, de andere nog niet.  Is je haar wat dikker, en groeien je nagels wel heel hard? Dat zijn nou de prettige symptomen van zwanger zijn. Je verliest minder haar en je nagels groeien heel hard dankzij dezelfde hormonen die je af en toe helemaal gek maken!

Symptomen zwangerschap 11 weken omschreven

Frequent urineren

Ook bij 11 weken zwanger zul je last hebben van het feit dat je met enige regelmaat naar het toilet moet om te plassen. Het zwangerschapshormoon HCG is hier verantwoordelijk voor, het zorgt voor een verhoogde bloedtoevoer naar het bekkengebied en de nieren waardoor je veel moet plassen. Belangrijk is dat je genoeg blijft drinken, je bent namelijk geneigd om dit niet te doen. Verminder het drinken van koffie, deze verhogen de behoefte tot plassen, drink in plaats hiervan dus gewoon een glas water.

Verandering van je borsten

Veel vrouwen vinden het groeien van de borsten niet heel erg vervelend. Je partner zal er ook niet echt problemen mee hebben. Maar pijnlijke borsten zijn één van de vervelende symptomen als je 11 weken in verwachting bent. Waarschuw je partner dat je borsten gevoeliger zijn in deze periode zodat ook hij er rekening mee kan houden.

Misselijkheid

Wees niet bang, de misselijkheid zoals in week 11 zal niet je hele zwangerschap aanwezig blijven. De kans is groot dat je nog een week of twee last hebt van misselijkheid. Bij de meeste vrouwen die zwanger zijn gaat de misselijkheid over rond week 12 / week 14.

Overmatig speeksel

Overmatig speeksel is één van de zwangerschapssymptomen die zich in week 11 aandient waarvan de wetenschap nog niet helemaal overtuigd is waar het precies door veroorzaakt wordt. Hoogstwaarschijnlijk zijn wederom de zwangerschapshormonen de oorzaak. Poets wat vaker je tanden om er zo min mogelijk last van te hebben.

Hunkering en afkeer voor bepaald voedsel

Braakneigingen bij de geur van voedsel waar je voorheen dol op was en een hunkering naar vlees terwijl je daar voor je zwangerschap niet naar taande? Dit is vooral een heel vreemd symptoom bij 11 weken zwanger. Het botst in je hoofd en het kan natuurlijk ook erg vervelend zijn. Vaak verminderen deze rare voorkeuren voor bepaald voedsel en afkeer voor het andere rond de vierde maand van je zwangerschap.

Opgeblazen gevoel

Eigenlijk heel raar, de foetus is nog maar zo groot als een pruim en toch heb je last van een opgeblazen gevoel. De progesteron in je lichaam is verantwoordelijk voor het opgeblazen gevoel. Progesteron is bezig met het ontspannen van je maag-darmkanaal, hierdoor wordt de spijsvertering vertraagd en ervaar je een opgeblazen gevoel.

Duizeligheid

Dit is één van de symptomen die het meest logisch is. Je lichaam produceert niet genoeg bloed om de uitgebreide bloedsomloop te kunnen voorzien van bloed. Hierdoor kun je duizelig worden en zelfs flauwvallen. Om dit voor zover mogelijk te voorkomen moet je proberen je bloedsuikerspiegel stabiel te houden door het regelmatig eten van meerdere kleine maaltijden gedurende de dag. Een gezond tussendoortje op het moment dat je je flauw voelt is verstandig! Hoe deze gezonde snacks dus bij de hand!

11 weken in verwachting, de verloskundige, termijnecho

Je bent 11 weken zwanger, de eerste afspraak met de verloskundige zal plaats vinden of je bent er al geweest. Bij veel verloskundigen wordt de eerste afspraak al rond week 8 of week 10 van de zwangerschap gepland. Hoogstwaarschijnlijk wordt er nu meteen de eerste termijnecho gemaakt waarmee de verloskundige de exacte uitgerekende datum kan bepalen of in sommige gevallen kan bijstellen. Soms wordt je voor de termijnecho naar het ziekenhuis doorverwezen, simpelweg om de reden dat niet alle verloskundige de juiste apparatuur hebben.

Bij deze afspraak met je verloskundige in week 11 zul je ook voor het eerste het hartje van je baby horen kloppen, helaas kan dit nog niet als je bij 8 weken. Het horen van de hartslag is voor de meeste vrouwen het eerste concrete bewijs dat er een klein wezentje groeit in de buik, wat een fantastische ervaring is!!!

Aanbevolen Voordelige echolijstjes
Heb je je eerste echo achter de rug? Voordelige echolijstjes om je eerste echo op een leuke manier te presenteren. Leuk voor op de babykamer!

Vlokkentest en vruchtwaterpunctie week 11 zwangerschap

Vanaf 11 weken zwanger kun je kiezen om een vlokkentest te laten uitvoeren. Er wordt bij de vlokkentest een cellenmonster genomen van de placenta. Uit deze test kan bepaald worden of bij je kindje een kindje een chromosoomafwijking aanwezig is zoals bijvoorbeeld het syndroom van Down. Het onderzoek is niet geheel zonder risico, er bestaan een kans van van 0,5 % op een miskraam.

Het is daarom verstandiger om de vlokkentest over te slaan en te wachten tot week 15 of week 16 om een vruchtwaterpunctie uit te laten voeren. Bij een vruchtwaterpunctie wordt er een beetje vruchtwater (10-20 ml) uit je baarmoeder gezogen middels een injectie. De foetus is wat ouder nu en daardoor is het risico van deze test minder groot. Het risico op een miskraam door een vruchtwaterpunctie is 1 op de 300.

Zo Voorkom Je Stress, Pijn & Andere Narigheid Tijdens Je Zwangerschap

Wist je dat maar 11% van de vrouwen en hun partners echt genieten van hun zwangerschap?

Leer in het driedelige boekenpakket van Boris Bergman hoe je van je zwangerschap een genot maakt en een gezonde baby op de wereld zet.

Je ontdekt het volgende:

  • ​Alles over zwangerschapskwaaltjes en praktische tips om ze te voorkomen en te verlichten
  • D​e beste adviezen voor de gezondheid van jouw en je baby
  • De gids voor een goed voorbereidde en zorgeloze bevalling

Probeer nu risicovrij het “Zorgeloos Zwanger” pakket van Boris

 
Schrijf je vandaag in!

Vul onderstaande gegevens in en ontvang gratis mijn handige Checklist Zwangerschap in je e-mail! Tevens ontvang jij als eerste exclusieve content zoals zwangerschapsnieuws, nieuwe artikelen, zwangerschapstips, productreviews en trends!

 

Gerelateerde producten

Neutrale buikbanden

Neutrale Buikbanden

Deze buikbanden draag je over je lingerie maar onder je gewone kleding. Buik en rug worden comfortabel ondersteund.

Meer info
€12,95
Buikbanden met print

Buikbanden met print

Buikbanden zijn populair en heerlijk! Buikbanden geven zwangere vrouwen de mogelijkheid om leuk te combineren en er stalend uit te zien, een eigen buikband samenstellen kan...

Meer info
€8,99
Prenatal echo fotolijstje

Echo lijstje

Leuk lijstje in de vorm van een hartje om de echo van je baby in te doen, erg leuk voor op de babykamer!

Meer info
 
 

5 reacties op "Symptomen 11 weken zwanger"

Avatar van Belletje
Belletje

Hoi hoi,gefeliciteerd allemaal,leuk te mogen lezen over de zwangere vrouwen hun ervaringen,ik bn 7week zwangr,voel me lui,moe,misselijk en het ergste is heel agressief hahahhaha!

Avatar van Arjanne
Arjanne

Leuk en leerzaam om alle artikelen te lezen! Ik ben nu 11 weken zwanger van ons eerste kindje, en heb met 8 én 10 weken een echo gehad. Zo bijzonder om te zien! Dat het nu al echt een kindje is.. Het jammere was wel dat ze bij de 10 weken echo zagen dat de nekplooi te dik is (zou horen bij een kindje van 13 weken), maar mijn schoonzus had dat ook en is gelukkig bevallen van een gezond zoontje, dus probeer me er niet druk om te maken! Daarnaast enorm misselijk geweest,(zonder over te geven) maar merk gelukkig dat het al wat aan het minderen is. Gelukkig een lieve man die af en toe wil koken 's avonds :). En pijnlijke borsten enzo. Vind het allemaal erg spannend, maar zie er ook wel echt naar uit.. Daarnaast wordt mijn buik nu echt al iets boller, wat een mooi zicht is, al ben ik wel bang om dik te worden.. Ben ook nog erg jong, en iedereen in mijn familie zegt dat dat wel goed zal komen, dus we zullen zien. Hopelijk gaat alles goed!

Avatar van Yes zwanger
Yes zwanger

Gefeliciteerd met jullie zwangerschappen. Ook wij zijn er weer voor gegaan. Helaas 2x een vroegtijdige miskraam gehad met veel bloedverlies. Deze zwangerschap lijkt goed te gaan het hartje klopte 3 weken terug. Wat een bijzonder moment! Maandag de termijnen echo. Dan ben ik 11 weken. Vind het super spannend. Vind het soms moeilijk te vertrouwen dat het nu wel goed gaat. Maar nog geen druppel bloed verloren dus kom maar op met die echo!! We hebben er zin in. 3x is scheepsrecht zeggen ze in mijn omgeving. Verder geen last van kwaaltjes. Hoogstens wat zere borsten en sneller moe heerlijk zo. Groetjes Yes zwanger

Avatar van Olga
Olga

Ik ben vandaag 10 weken zwanger van mijn eerste kindje en ga dus mijn 11de week in. Ik vind het fijn om elke week te lezen wat ik eventueel kan verwachten. Zelf heb ik erg last van kwaaltjes. Moe, misselijk, overgeven, pijnlijke borsten, last van darmen. Toen ik 5 weken en 5 dagen zwanger was kreeg ik erg last van krampen en ben ik in het ziekenhuis geweest. Ze hebben een echo gemaakt. Met het kindje was alles goed en we hebben zelfs al het hartje zien kloppen. De krampen kwamen uiteindelijk van iets anders, maar ik werd in de gaten gehouden. Met 7 weken weer echo en toen hebben we het hartje voor het eerst gehoord! Met 9 weken weer echo en het hartje! Ongelofelijk is dat! Maar goed. Het kost me veel moeite om te eten en drinken en ben dan ook zeker 5 kg afgevallen. Hopelijk verminderen de kwaaltjes snel en kan ik gaan genieten. Volgens mijn man is mijn buik al iets boller en ik kan niet wachten tot ik een mooie ronde buik heb. Wat ook leuk is, is dat ik tegelijk zwanger ben met mijn zus en schoonzus! Mijn zus en ik schelen maar een halve week dus kan alles vergelijken en haar om tips vragen. Het is haar 3de. Mijn schoonzus weet het pas net. Spannende tijden!!! Kan niet wachten op de rest.

Avatar van evelien
evelien

Wat leuk en leerzaam te lezen ik krijg vrijdag mijn officiële termijn echo. Hoop dat alles goed is. Misselijkheid en meer speeksel is zeker het geval. Erg vervelend hop dat gauw over is. En wist niet dat het kindje zo groot al is. Ook dat het geslacht nu zichtbaar gaat worden is erg spannend.

Deel je ervaringen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *